Terkini Amerika Sangat BERANG Dengan Arab Saudi. Ini PUNCANYA. Allahu.

| December 10, 2017 | 0 Comments

Terkini Amerika Sangat BERANG Dengan Arab Saudi. Ini PUNCANYA. Allahu. | Sinar Viral – Ketika hampir seluruh dunia mengecam Amerika, mereka tiba-tiba meluahkan rasa sangat BERANG dengan Arab Saudi. Apakah puncanya ni ? Jom baca dan kongsikan…

PUNCA AMERIKA SANGAT BERANG

Amerika Syarikat (AS) berang dengan tindakan Arab Saudi dan sekutu yang masih menyekat laluan bantuan kemanusiaan ke Yaman.

Menurut laporan Al-Jazeera, Arab Saudi dan sekutunya menyekat laluan darat dan udara sementara berjuta-juta rakyat Yaman mengalami kebuluran, penularan penyakit dan pelbagai kesusahan lagi.

“Kami minta Arab Saudi dan sekutu membenarkan pendegaran bantuan kemanusiaan dan barang-barang komersial kritikal, antaranya minyak di semua pelabuhan Yaman,” kata satu kenyataan dari White House, semalam.

ARAHAN ARAB SAUDI BUKA LALUAN UDARA

Washington juga meminta Arab Saudi dan sekutunya membuka semula laluan udara komersial menuju ke lapangan terbang Sanaa.

Arab Saudi juga dilaporkan mengebom bahagian utara Yaman dan menyebabkan 23 orang awam terkorban.Agensi Persatuan Palang Merah mengatakan 80 peratus rakyat Yaman memerlukan bantuan kemanusiaan untuk hidup.

Sekatan menyeluruh ke Yaman dikenakan oleh Arab Saudi dan sekutunya Oktober lalu selepas mendakwa pihak pemberontak Houthi di Yaman menembak misil yang disasarkan ke ibu kota Arab Saudi, Riyadh.

Kejadian bekas presiden Yaman, Ali Abdullah Saleh yang dibunuh pemberontak Houthi pula langsung memburukkan lagi keadaan di Yaman, selain mengeruhkan situasi kemanusiaan di negara berkonflik tersebut.

BACA NI : Inilah Surat Terbuka BERANI Tun Mahathir Kepada Negara2 Arab Buat Umat Islam SENTAP

BACA NI : Pelan RAHSIA Putera Muhammad Salman TERDEDAH Buat Kuasa Besar Dunia CUAK

BACA NI : Kejutan. Israel Tiba-Tiba Serang Syria. Puncanya Amat MENGEJUTKAN

Sumber: Berita Harian

Tags: , , ,

Category: Luar Negara

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *