Kanak² ini Menghampiri Kereta Dan Minta Sedekah. Selepas Cermin Diturunkan Kanak² Ini MENANGIS !!!

| January 25, 2017 | 0 Comments

Kanak² ini Menghampiri Kereta Dan Minta Sedekah. Selepas Cermin Diturunkan Kanak² Ini MENANGIS !!! | Kenya – Seperti hari-hari biasanya, John Thuo memulakan ‘tugas sehariannya’ dengan menghampiri kereta dan meminta sedekah.

Namun ketika sedang meminta sedekah pada satu hari, Thuo ditakdirkan bertemu dengan seorang wanita bernama Gladys Kamande.

Thuo menghampiri kereta yang dinaiki oleh Kamande dan meminta wang. Dalam masa yang sama, Thuo bertanya mengapa Kamande memakai mesin di badannya. Kamande kemudian menceritakan apa yang sebenarnya terjadi kepada dirinya.

Menurut portal shareably, Kamande terpaksa menggunakan mesin untuk meneruskan hidup akibat kegagalan hati. Mesin yang dipakai oleh Kamande membawa sebuah penumpu oksigen, penjana dan silinder oksigen yang sentiasa beradanya bersama-sama. Malah, Kamande juga pernah menjalani 12 pembedahan kerana masalah-masalah kesihatan. Selain itu, Kamande juga buta disebabkan kerosakan saraf.

“Jantung saya sudah rosak, saya tak boleh bernafas secara normal, dan sebab ini saya guna tangki oksigen”, katanya Komande kepada kanak-kanak itu.

Mendengar kisah terbabit, Thuo mula mengalirkan air mata. Apabila sedar yang dia langsung tidak boleh membantu wanita terbabit, Thuo menangis semakin kuat.

Thuo kemudiannya berdoa kepada wanita itu dan memberi kesemua wang yang ada di dalam poketnya supaya dapat membiayai rawatan wanita terbabit. Ketika kejadian itu, seorang individu sempat mengambil gambar dan memuat naik kisah terbabit di Facebook. Kisah tersebut juga turut mendapat perhatian media-media tempatan dan antarabangsa.

Hasil dari viral, satu kempen yang dijalankan bagi memungut derma untuk Kamande berjaya mengutip lebih RM 128,000.

Komande kemudian dibawa ke India untuk rawatan.

Namun, berita viral itu bukan sahaja memberi manfaat kepada Kamande. Hidup Thuo pula berubah apabila satu keluarga baik mengambilnya sebagai anak angkat pada akhir tahun 2016 lalu dan dengan segera membawa kanak-kanak itu ke sekolah.

P.S. 1 – Ada Apa Dengan Brunei? Bila Tahu Inilah Keadaan Brunei Pasti Ramai Rasa Hendak Pindah Ke Brunei Sekarang !!!
P.S. 2 – Aku Selalu MERUNGUT Pada Suami Duit Belanja Tak Cukup. TINDAKKAN Suami Buat Aku MENANGIS Dan MENYESAL !!!
P.S. 3 – Korang Pernah Mimpi Tentang BAYI?? SERAM… Inilah Maksud Jika Selalu MIMPI Bayi !!!
P.S. 4 – ‘Uncle’ Ini TERINGIN Nasi Lemak Ikan Keli. Tindakkan ‘Uncle’ Ini Buat Peniaga Itu TERKEJUT !!!
P.S. 5 – Dua Pemuda Tahan Teksi Tapi Minta Jangan Guna Meter. Apa Yang Berlaku Seterusnya Buat Pemandu Teksi Itu Bagi Naik Free !!!

Tags: , , , , ,

Category: Luar Negara

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *