Inilah Maksud Tertentu Jenis Papan Tanda Di Malaysia, Nombor 4 Paling Tak Sangka !!!

| April 20, 2016 | 0 Comments

Inilah Maksud Tertentu Jenis Papan Tanda Di Malaysia, Nombor 4 Paling Tak Sangka !!!Sejauh mana kefahaman anda mengenai papan tanda dekat Malaysia ini? Pernah atau tidak terfikir kenapa papan tanda mempunyai warna, simbol, huruf yang berbeza?  Sebenarnya, papan tanda yang berada di setiap jalan raya di Malaysia ini ada maksud-maksud tertentu.  Nak tahu ? Okay jom usha!

1) Warna Papan Tanda Yang Berbeza
1_15

Papan tanda yang berlainan warna ini bermaksud mewakili jenis jalan raya yang berbeza. Contohnya, papan tanda berwarna biru bermaksud jalan persekutuan yang tiada tol, negeri dan perbandaran jalan raya. Manakala yang berwarna hijau maksudnya lebuh raya yang bertol dan jalan persekutuan sahaja

2) Perbezaan Jenis Jalan Raya Ada Huruf Laluan dan Nombor Berbeza?
2_20

Huruf E sebagai contoh E2 bermaksud Expressways. Jalan persekutuan mengguna digit seperti 51. Jalan negeri? Okay untuk jalan negeri, guna kedua dua simbol iaitu huruf dan nombor . contohnya, N9 mewakili jalan di Negeri Sembilan

3) Apa Maksud Warna Huruf Pada Papan Tanda?
3_14

Perbezaan tersebut menunjukkan nama jalan atau nama kawasan. Huruf kuning menunjukkan nama jalan. Huruf putih bermakna nama Bandar atau kawasan.

4) Nama Destinasi Disusun Menegak? Dari Atas Sampai Bawah Dengan Berjarak?
5_15

Okay mungkin ramai yang tidak tahu, sebenarnya susunan ini menandakan destinasi paling atas adalah paling jauh dan destinasi paling bawah merupakan paling dekat. Mesti korang baru tahu kan?

5) Papan Tanda Berlainan Maksudnya Mewakili Destinasi Yang Berbeza. Apa Kaitan?
4_15

Huruf Putih dan papan tanda berwarna hijau dan Huruf putih tetapi papan tanda warna maroon bermaksud untuk menarik perhatian pelancong. Manakala, huruf yang berwarna oren dan papan tanda berwarna hijau merupakan institusi kerajaan.

Okay kalau anda  nak lagi jelas, tonton video ni okay !

 

P.S. 1 – Inilah Diantara KESALAHAN-KESALAHAN DS Vida Ketika Berada Di Bangku Simpanan Pemain Sehingga Beliau Diberi AMARAN !!!
P.S. 2 – ‘Hina Sangat Ke Saya Kahwin Dengan Orang Tua?’
P.S. 3 – Suami Selalu Bawa Anak Naik Ke Tingkat Atas, Rupa²nya…
P.S. 4 – “Bekas Peguam Negara Ada Bukti Terhadap Najib” Inilah Penjelasan TS Muhyiddin Yassin Dalam Sidang Media Sebentar Tadi !!!
P.S. 5 – Individu Ini Didatangi Peminta Sedekah,Alangkah Terkejutnya Wanita Tua Itu Sebenarnya Bekas…

Tags: , , , , ,

Category: Fakta dan Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *