16 Tips Berguna Untuk BAKAL PENGANTIN Yang Betul-Betul BERKESAN….Jangan TAK BUAT Pulak Tips Ni !!!!

| November 19, 2015 | 0 Comments

16 Tips Berguna Untuk BAKAL PENGANTIN Yang Betul-Betul BERKESAN….Jangan TAK BUAT Pulak Tips Ni !!!!…Zaman sekarang ni kalau nak kahwin macam-macam benda kena fikir. Mampu ke kita nak bagi makan kat anak orang? Mampu ke nak tampung kos perbelanjaan bila dah berkeluarga dan paling penting sekali, di mana pasangan kahwin nak duduk bila dah kahwin. Takkan nak duduk dengan rumah family lagi kan?

Dipetik dari laman Facebook Azizul Azli Ahmad, dia berkongsi cara-cara macam mana nak simpan dan jimat duit supaya pasangan yang dah kahwin nak beli rumah. Penting tu rumah beb! Harap tips ni boleh membantu korang yang kat luar sana yang plan nak kahwin dalam masa terdekat ni. Huhu

KAWIN BAJET TETAP DISAYANGI

Semua orang nak kawin diatas kayangan. Pelamin ala ala cerita hindustan. Tapi jimat cermat untuk kawin itu lebih berkat.

Panduan buat pengantin yang nak beli rumah awal lepas kawin.

1. Kad kawin jangan tempah yang mahal, kita saja syok sendiri. Lepas kenduri semua orang buang ketepi.

CKXg1KTUsAAoo8L

2. Kenduri buat sehari baik lelaki atau pihak isteri. Sekalikan lebih jimat, kita bukan anak menteri.

download

3. Baju kawin lebih murah sewa dari tempah buat, lebih hebat kalau baju kawin boleh pakai pergi kerja. Joyah Vegas dah pernah buat.

IMG-20140415-WA0005

4. Jangan berlumba hantaran siapa lebih banyak, pakat dengan calon suami dia bagi 5 kita balas 7 dengan berus giginya sekali.

e12a1fb50c85c74d10eefd0c9a29239b

5. Tetapkan jumlah tetamu, kawan opis, sedara dan jemaah surau dah memadai. Jangan jemput satu stadium bola.

dikenduri2

6. Jangan buat majlis waktu cuti sekolah, semua jadi mahal. Mak andan kata semua dah penuh tempahan, itu jadi mahal.

7. Guna bunga plastik bukan dosa, takyah bunga segar sangat, bukan boleh buat ulam makanan .

3999_2011-09-20-08-22-30-gambar-gubahan-hantaran-gambar-kahwin-gambar-pelamin-gambar-pengantin-kahwin-mall

8. Buat bajet dulu baru survey katering, jika tidak mereka akan bagi cadangan makanan paling mahal dan ‘grand’

9. Cenderahati bagi yasin bercetak nama kita sudah cukup, tak perlu botol kaca ada ikan didalamnya.

cenderahatiperkahwinanthexsara_4344_229

10. Buat origami pandai, takkan hantaran nak mintak orang gubah.

11. Buka satu akaun khusus untuk Projek Kawin. Masukkan dana dan jangan belanja lebih. Jangan guna kat kredit sama sekali.

12. Jangan hadir Pameran Perkahwinan, nanti dari nak kawin sederhana jadi majlis kawin macam kitalah anak raja.

????????????????????????????????????

Tawaran mereka boleh buat kita rasa rugi tak terima, ayatnya “Alah kawin sekali nie saja, apa salahnya”

13. Jangan guna DJ atau set karoke. Pasang lagu Opik atau Maher Zain dan buat tetamu rasa cair telinga.

5644_2012-04-22-09-20-35-gambar-gubahan-hantaran-gambar-kahwin-gambar-pelamin-gambar-pengantin-kahwin-mall

14. Masuk pertandingan bagi menang pakej honeymoon. Saya dulu menang pakej Berjaya Hotel, dapat honeymoon percuma ditaja.

15. Jangan buat Pinjaman Peribadi, semua yang pernah buat menyesal tak sudah. Depa malu la nak cerita, nanti orang kata padan muka.

16. Buang rasa malu, kawin sederhana itu Sunnah. Kita bukan nak berlumba dengan anak Kak Mah.

kahwin-islam

Facebook : Azizul Azli Ahmad

Tags: , , , , ,

Category: Fakta dan Informasi

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *