Kurang Ajar! Pesakit Warga Emas Dihumban Ke Katil Dan Ditampar Jururawat (Video)

| October 7, 2013

Kurang Ajar! Pesakit Warga Emas Dihumban Ke Katil Dan Ditampar Jururawat (Video) | Sememangnya tugas seorang jururawat bukanlah satu perkara yang mudah. Selain melakukan kerja-kerja rawatan, seorang jururawat juga perlu bijak menghadapi situasi dengan kerenah pesakit sama ada lelaki mahupun perempuan. Namun jika emosi, inilah yang jadinya berlaku kes pesakit dianiyai dan dilayan seperti bukan manusia. Sebuah video yang sudah lama tersebar ini telah memaparkan tentang sikap dua orang jururawat yang melayan pesakitnya dengan rasa ‘kejam’ sekali. Anda boleh tonton video di atas ini.

sing

WALAUPUN kejadian ini berlaku pada tahun lalu, tetapi kami rasakan adalah penting ia disiarkan kembali bagi memberi pengajaran kepada kita semua.

Jururawat sebuah pusat perubatan swasta di Singapura dikesan melakukan perbuatan yang cukup kejam apabila melempar seorang pesakit warga emas ke katil sebelum menamparnya.

Perbuatan tersebut ternyata menggemparkan warga republik itu, apatah lagi bila kejadian berkenaan berjaya dirakam oleh salah seorang pesakit yang juga mendapatkan rawatan di hospital yang sama.

jurawat-dera-pesakit

Di dalam video tersebut, pesakit berusia 77 tahun itu dibiarkan tidak berbaju di bawah kipas dan kelihatan jururawat tidak mengendahkannya yang menangis kesejukan.

Selepas itu, dua orang jururawat mengangkat dan membalingnya ke atas katil.

Pesakit itu yang menangis kesakitan kemudiannya ditampar pula oleh seorang jururawat.

Hasil siasatan pihak berkuasa Singapura mendapati, perbuatan pusat perubatan berkenaan yang gagal membayar elaun ‘overtime’ para jururawatnya disamping membebankan mereka dengan pelbagai tugasan di luar skop tugasan mungkin antara penyebab mengapa insiden ini boleh terjadi.

Semoga ia kejadian ini tidak ‘berulang’ di negara kita…tetapi percayalah, ia tidak mustahil boleh berlaku!

P.S. I – Pelik! Dinding Bangunan Dipenuhi Dengan Pintu
P.S. II – Tempat Yang Kita Sendiri Tidak Pernah Tefikir. Pelik?
P.S. III – Pantai Yang Paling Bahaya Di Dunia

Sumber : MyNewsHub

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Luar Negara

About the Author ()

Comments are closed.